Smartphone checklist

De wereld van smartphones is innovaties en interessant. Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van de smartphone en voor sommigen hangt hun hele leven er zelfs vanaf. Geen wonder dus dat je de keuze voor een smartphone niet over één nacht ijs laat gaan, maar dat je een afgewogen keuze maakt. Om je mee te helpen om de beste keuze te maken, hebben we een checklist voor je opgesteld. Hierin kan je terugvinden waar voor jou een smartphone tenminste aan moet voldoen en zo kies je uiteindelijk voor een smartphone die perfect bij je past. Er zijn talloze dingen om rekening mee te houden en wij helpen je daar graag bij.

Dingen om rekening mee te houden

Besturingssysteem iOS, Android of Windows
Merk (of bedrijf) O.a. Apple, HTC, Samsung, Huawei, Nokia, LG, Lenovo, OnePlus
Prijs Laag, midrange of hoog segment smartphones
Schermgrootte Uitgedrukt in inch
Processor of aandrijfsysteem Chipset van een smartphone, CPU en kloksnelheid
Camera en pixels Enkele of dubbele camera? Pixels die zorgen voor scherpte aan de voor- en achterkant. Zitten grote verschillen in
Internet LTE, 4G of 3G
Resistent tegen water Gevoelig voor vocht, bestand tegen spatwater of goed bestand in combinatie met langdurige vocht


Nog veel meer elementen bepalen de smartphone
In de bovenstaande tabel zie je nog maar een paar van de talloze elementen waarmee je rekening kunt houden bij een smartphone. De smartphone van tegenwoordig is alles omvattend en is daadwerkelijk een draagbare computer geworden, waarop je alles kunt vinden en snel kunt schakelen. Een dual SIM bijvoorbeeld zorgt er al voor dat je met één toestel zowel zakelijk als privé bereikbaar bent. Ook zaken als de interne opslag en het werkgeheugen zijn belangrijk. We gaan de belangrijkste elementen van de smartphone verder benoemen.

Het besturingssysteem
Je hebt de term besturingssysteem ongetwijfeld wel eens gehoord, maar wat is het nou precies. Kortgezegd is een besturingssysteem niks anders dan de vormgeving van een smartphone. Is deze aan te passen naar je eigen wens of heeft de aanbieder al één en ander voor je gedaan. Er zijn doorgaans drie besturingssystemen met elk hun eigen imago;

  • iOS: Besturingssysteem van Apple; staat bekend om stijlvolle vormgeving en betrouwbaarheid
  • Android: Besturingssysteem van Google; is vaak nog volledig naar eigen wens vorm te geven en daarom zeer populair
  • Windows Phone: Iets minder bekend; gemakkelijk in gebruik


Opslagcapaciteit

Of je nou een iOS, Android of Windows smartphone hebt; al deze typen hebben te maken met een opslagcapaciteit die daarbij ook invloed heeft op de prijs. Ben je iemand die elke app wil downloaden en geen kans onbenut laat om een foto te maken? Dan heb je behoefte aan een hoge opslagcapaciteit, bijvoorbeeld van 64GB of 128GB. Ben je die smartphone gebruiker die vooral ‘gewoon’ wil bellen en SMS’en? Dan heb je minder ruimte nodig en kan je ook wel af met 32GB. GB staat overigens voor Gigabyte, oftewel 1 miljard bytes. Elke app of elke video neemt een deel van deze GB’s in beslag.

 

Een goede batterij

Je wilt het liefst dat je batterij het de hele dag vol houdt, maar dat heb je niet altijd voor het zeggen. Zeker wanneer je veel gebruik maakt van de smartphone kan de batterij eerder leeg gaan en dan moet je opladen. Er zijn echter wel merken te vinden die een sterkere batterij hebben en verrassend genoeg zijn dit niet altijd de duurste merken. Zo zijn de batterijen van Lenovo, Huawei en de Samsung Galaxy over het algemeen prima. Batterijen van de iPhone of HTC zijn gek genoeg niet altijd even sterk.

 

Applicaties

Elk type smartphone heeft haar eigen plek om applicaties, of apps, te downloaden. Zo maken Android smartphones gebruik van de Google PlayStore, welke over het algemeen het meeste aanbod van apps kent. De iPhone van Apple maakt gebruik van een eigen iTunes en AppStore, waar je iets minder apps tegen zult komen, maar welke wel iets strengere voorwaarden kent en dus veiliger is voor gebruikers. Het verschil is overigens relatief, want bij de applicatie winkels hebben een inhoud van ruim 2 miljoen apps.

 

Resistent tegen water

Het is naast een incidentele valpartij misschien wel de bekendste reden voor een kapotte smartphone; water- of vochtschade. Vochtschade hoeft niet eens te betekenen dat je de smartphone in een beker water hebt gegooid, maar het kan ook al voorkomen dat bij een flinke regenbui er de eerste vochtschade ontstaat. Erg vervelend, maar gelukkig hoef je je door steeds verder gaande innovaties niet zo lang meer zorgen te maken. Steeds meer smartphones worden namelijk spatregen resistent of kunnen zelfs meerdere minuten in het water liggen. Let nog wel even goed op de uitzonderingen en regels van deze resistentie tegen vocht, want dit kan zeker verschillen per merk.

 

Camera

Eén van de belangrijkste elementen van een smartphone is de camera. Je wilt natuurlijk de scherpste foto’s en beste video’s maken! Daarom is een camera erg belangrijk en de kwaliteit van een camera wordt doorgaans uitgedrukt in megapixels. Wil je een echt goede smartphone, dan bezit deze een dubbelzijdige camera. De achterste camera heeft dan bijvoorbeeld 12 megapixel kwaliteit, terwijl de voorste camera, of selfie camera, tenminste 5 megapixel kwaliteit biedt. Wil je de beste momenten vastleggen met je smartphone, let dan goed op de kwaliteit van de camera.

 

Het merk

Evenzo belangrijk is het merk. Of je nou kiest voor Apple, HTC, Samsung, Huawei, Nokia, LG, Lenovo of OnePlus; je zult er ongetwijfeld een goed gevoel bij hebben. Het merk van een smartphone is ook steeds vaker een status symbool geworden en is niet per definitie toe te dichten aan één specifiek merk. Heb je een goede ervaring met één van je eerdere smartphone merken, dan is de kans groot dat je hier nog een keer voor kiest bij de volgende smartphone. Smartphone merken spelen graag in op dat gevoel bij klanten.

 

Genoeg keuze!

Er is voor iedereen meer dan genoeg keuze in smartphones. Of je nou een veelgebruiker bent of een standaard gebruiker van de smartphone, voor iedereen is er een betaalbare optie te vinden. Neem je checklist bij de hand en kijk welke elementen van de smartphone voor jou van belang zijn. De beste smartphone vindt je met deze checklist.